5 tipů, jak zvládnout stěhování | Europůjčovna.cz

5 tipů, jak zvládnout stěhování

5 tipů, jak zvládnout stěhování

24.1. 2023

5 tipů, jak zvládnout stěhování

Jedna trochu pesimistická lidová moudrost praví, že je lepší vyhořet než se stěhovat.

Jenže zatímco požár v domě je naštěstí poměrně vzácná záležitost, stěhováním si většina z nás párkrát v životě projde. Aby to proběhlo hladce a bez problémů, máme pro vás pár tipů, co si pohlídat:

 

 

1)   Kdo je připraven, nebývá překvapen

 

Vyhraďte si na plánování dne D dostatek času. Samotné přestěhování věcí je až ta poslední fáze, předtím byste ale měli mít jasno, co všechno budete stěhovat ze starého bydlení, jaké věci musíte pořídit nově, kolik se vás bude na stěhování podílet a kolik na něj máte času. Je fajn myslet i na takové věci jako rozmary počasí. V dešti nebo sněhu například nemůžete naskládat krabice a nábytek ven, a teprve pak je naložit. Ne vždycky jde samozřejmě stěhování načasovat ideálně, ale pokud to jenom trochu jde, určitě je jednodušší plánovat ho na letní měsíce.

 

2)   Věci přehledně zabalit a označit

 

Udělejte si přehled o všech věcech, které s vámi do nového domova půjdou. Pokud jich máte hodně a bojíte se, že si během stěhování neudržíte pořádek, sepište si seznamy. Buď podle jednotlivých místností, nebo podle typu věcí. Pomůžou vám udržet přehled i v tom, co už jste zabalili a co vás ještě čeká.

Sežeňte si dostatek obalového materiálu a krabic. Výborné jsou klasické „banánovky“, pozor ale, dnes už nejsou tak dobře dostupné jako dřív. Varianta je tak sehnat krabice i po známých a kamarádech, nebo si je rovnou koupit (a můžete je využít pro skladování věcí i po přestěhování). Hodit se určitě bude i bublinková fólie na ochranu křehkých předmětů a klasická plastová fólie pro omotání krabic nebo nábytku.

Už při balení se snažte věci organizovat a nemíchat mezi sebou, ušetří vám to práci při vybalování. Každou krabici, tašku i přepravku si přehledně označte. Napište si, co v ní je a kam v novém bytě přijde – to ušetří práci i všem, kdo vám se stěhováním budou pomáhat a rovnou můžou věci třídit do správných místností. 

Důležité věci, které budete v novém bytě potřebovat hned, si zabalte zvlášť – není nic otravnějšího, než unavení po náročném dni prohrabávat haldy čerstvě přestěhovaných krabic a hledat třeba kartáček na zuby.

 

3)   Co nepotřebuju, vyhodit/darovat/prodat

 

Nemá cenu brát s sebou věci, které už vám dosloužily, nebo je naopak vůbec nepoužíváte. Stěhování je skvělá příležitost probrat se vším, co se vám doma nahromadilo a nekompromisně vytřídit všechno co nepotřebujete.

Dražší a zachovalé kousky můžete prodat na některém z online bazarů, nebo je nabídnout některé z dobročinných organizací. Existuje i spousta lokálních projektů, které se na „druhou šanci“ pro různé věci specializují (knihobudky, swapy, aukce předmětů pro útulky…).

Nepotřebné a rozbité věci vyhoďte do popelnice nebo odvezte do sběrného dvora.

 

4)   Co nepřevezu sám, svěřit profíkům

 

I pokud jste minimalista stěhující se z garsonky do ještě menší garsonky, bude se vám hodit nějaká ta pomocná ruka. Nejen protože vám to půjde o to rychleji, ale i kvůli bezpečnosti – těžké krabice nebo nábytek byste nikdy neměli tahat sami kvůli možnému zranění.

Na pomoc si můžete vzít i profesionály (na trhu najdete různé stěhovací služby), obzvlášť jestli stěhujete specifické věci nebo vám chybí kapacity. „Stěhováci“ vám navíc kromě odvozu můžou pomoct i s demontáží nebo složením nábytku.

 

5)   Jak to všechno převezu?

 

 

Do průměrného kombíku se toho vejde celkem dost, ale na stěhování vám stačit nebude. Pokud nemáte mezi kamarády nikoho s dodávkou, nejlevnější je si ji na den pronajmout. Nákladní prostor dodávky toho pojme výrazně víc, navíc je k převozu těžkých a objemných věcí přizpůsobený (u osobního auta sice naskládáte spoustu věcí i za sedačky, problém je ale s jejich správným upevněním a bezpečností posádky v případě nehody, nebo i jen prudkého brždění.).

 


Čas vám ušetří i naplánování trasy předem. Neznáte dobře okolí nového bydliště? Nebojte se využít navigaci nebo si s sebou vzít někoho, kdo vám cestu ukáže, ať se zbytečně nestresujete blouděním.

 

 

Stěhování není jen o tom, jak se dostat z bodu A do bodu B. Je to také začátek nové etapy ve vašem životě. Takže i když je to etapa náročná a leccos nedopadne podle plánu, těšte se na to, co vám nové bydlení přinese :-)

 

A nezapomeňte, že vám kryjeme záda!

Rádi vám na stěhování půjčíme dodávku, dvě nebo i víc.

Včetně stěhovacího příslušenství

Půjčovna Návody

Zpět na výpis