Jak bezpečně převážet rostliny | Europůjčovna.cz

Jak bezpečně převážet rostliny

Jak bezpečně převážet rostliny

2.8. 2023

Jak bezpečně převážet rostliny

Není náklad jako náklad – u běžných věcí přepravu často moc neřešíme, s kytkami je to ale něco jiného. Každý nadšený pěstitel vám potvrdí, že stěhování rostlin je situace, kdy můžou rychle přijít vniveč roky předchozí péče. Aby se vám nic takového nestalo, připravili jsme pro vás jednoduchý návod, jak vaše zelené miláčky přestěhovat šetrně a „bez ztráty kytičky“ :-)



1. Příprava rostlin na převoz


Zkontrolujte stav rostliny – pokud je viditelně oslabená nebo napadená škůdci, je lepší převoz odložit (jestli vám to situace dovolí). Některé druhy jsou také opravdu choulostivé na jakékoliv změny a nehodí se proto převážet je v extrémním počasí, aby netrpěly výkyvy teplot. Většinu domácích rostlin budete pravděpodobně převážet včetně květináče, zkontrolujte i ten. Rostlina by v květináči měla pevně držet a nekývat se, ani z něj nevypadávat ven. U samozavlažovacích květináčů pozor na zbylou vodu v zásobníku. 

Aby se během jízdy hlína z květináče nevysypala, pomůže vám rostlinu předem zalít. Tím jí nejen zajistíte dostatek vláhy během stresující situace, ale substrát bude držet pohromadě a nebude se drolit. Květináč s rostlinou vložte do igelitového sáčku nebo tašky a nahoře jej utěsněte provázkem nebo izolepou. Jsou-li květináče z křehkého materiálu jako třeba keramika, pozor na jejich rozbití během stěhování. Ochráníte je zabalením do několika vrstev novin nebo třeba bublinkové fólie. 


Vejdou se vaše rostlinky do kartonové krabice? Výborně! Krabice jsou pro jejich přepravu ideální. Snadno se s nimi manipuluje, během jízdy rostliny chrání proti ostatním věcem ve vozidle a auto naopak chrání před nečistotami jako jsou kousky hlíny nebo spadlé listy. Rostlinky do krabice opatrně naskládejte a pokud je mezi nimi volné místo, můžete ho pro jistotu utěsnit starým papírem nebo novinami, aby jednotlivé květináče v krabici při přenášení „necestovaly“. 


U větších rostlin už je to složitější – pokud se nevejdou do krabice, budete je muset stěhovat samostatně. O to větší pozor je potřeba dávat na stonky/větve a listy, aby se během přepravy nepoškodily. V případě košatějších exemplářů je dobré rostlinu na několika místech šetrně převázat. Bude se vám s ní lépe manipulovat a snížíte riziko polámání. 


Pokud rostliny stěhujete v chladnějších měsících, dejte si pozor na poškození mrazem. Před převozem obalte celou nadzemní část rostliny opatrně hedvábným papírem, tenkou fólií nebo netkanou textilií, abyste ji před nízkými teplotami ochránili.  



2. Správné naložení rostlin a bezpečná jízda


Přípravy jsou hotové a rostliny jsou zabalené a přichystané k převozu? Přichází na řadu samotné stěhování. 

Ujistěte se, že máte v dodávce nebo v autě dostatek místa, kam se váš zelený náklad pohodlně vejde, aniž by hrozilo, že se poláme. Obzvlášť velké kusy (typicky třeba vzrostlý fíkus), které běžné osobní auto nepojme, je lepší vzít samostatně dodávkou

Pozor si dejte taky na správné umístění a upevnění. Menší a lehčí rostliny v krabici převezete i na podlaze za sedačkami, z hlediska bezpečnosti je ale vždycky vhodnější zavazadlový prostor.

V něm by měly být rostliny upevněné kvalitními popruhy, raději nespoléhejte na běžné provazy nebo gumicuky, nemuselo by se vám to vyplatit.

Dobrý trik na zvýšení bezpečnosti: pokud jedete s prázdnými zadními sedačkami a máte pásy kotvené přímo do karoserie (ne do sedaček), je připnout pásy „naprázdno“. Pokud by vám štěstí nepřálo a s nákladem v kufru nabouráte, pomůžou pak připoutané pásy ztlumit náraz věcí v zavazadlovém prostoru. 

Při jízdě si počínejte opatrně a jeďte co možná nejplynuleji. Vyhněte se prudkému brždění a zrychlování a pozor také v zatáčkách. Pokud to jde, naplánujte si trasu a dobu přepravy tak, abyste se vyhli hustému provozu a vytíženým cestám - mimo dopravní špičku se vám pojede lépe a je také jednodušší během cesty například zastavit, zkontrolovat, že je váš rostlinný náklad v pořádku a případně opravit upevnění nebo jiné nedostatky, které během jízdy nastaly.



3. Vyložení a péče o rostliny po převozu



Dojeli jste bezpečně do cíle? Gratulujeme, to nejhorší už máte za sebou :-) Přichází čas rostlinu opatrně vyložit, opět si dejte pozor, abyste ji při manipulaci nepoškodili a nepolámali některé části. Obzvlášť to platí, pokud má čerstvé výhonky nebo zrovna kvete (i proto se doporučuje převážet je spíš v době vegetačního klidu, což je od podzimu do jara, je tu ale zase problém s nízkými teplotami a potřebou chránit je více proti mrazu a nepřízni počasí). 

Mějte na paměti, že převoz je pro rostlinu stresující záležitost a může nějakou dobu trvat, než se plně vzpamatuje. Pokud jste ji převáželi v chladném počasí, adaptujte ji postupně, aby netrpěla velkými teplotními šoky. Zajistěte jí také dostatek světla a vody podle jejích potřeb a kontrolujte, zda se na ní neprojevují známky stresu jako ovadlé a padající listy nebo žloutnutí.  



Chystáte se převážet rostliny, ale nemáte čím?

Rádi vám na jejich přestěhování půjčíme dodávku, dvě nebo i víc.

Včetně stěhovacího příslušenství

Půjčovna Návody

Zpět na výpis