9 tipů na cestování s dodávkou | Europůjčovna.cz

Jak si cestování s dodávkou užít na max? 9 tipů na dovolenou na kolech

Jak si cestování s dodávkou užít na max? 9 tipů na dovolenou na kolech

3.5. 2023

9 tipů na cestování s dodávkou

Cestování s dodávkou je stále populárnější volbou pro ty, kteří hledají nezávislost a svobodu během dovolené nebo road tripu. Jak z výletu v dodávce udělat nezapomenutelný zážitek a užít si ho na maximum? Připravili jsme pro vás pár rad a tipů:


1. Plánujte si cestu dopředu. 

Pokud se cíleně nechystáte jet tzv. na blind a nechat se překvapit, co vám cesta přinese (a ne vždycky v pozitivním slova smyslu), naplánujte si itinerář předem. Vyberte trasu, stanoviště a místa, kde budete chtít přenocovat. Pokud v dodávce plánujete i přespávat, dejte si pozor na místní omezení – ne všude je spaní v autě povoleno a můžete se tak dočkat nepříjemného probuzení ve formě policejní hlídky klepající na okno. Doporučujeme taky mít všechny důležité dokumenty pro jistotu vytištěné a nespoléhat jen na telefon. To pro případ, že byste se během cesty dostali do míst mimo mobilní signál nebo se váš přístroj vybil. 


2. Čistota – půl zdraví

Cestování s dodávkou je zábavné a dobrodružné, ne vždycky se ale daří dodržet stejný hygienický komfort, na jaký jste zvyklí z domova. Je proto dobré mít s sebou vždy dostatečnou zásobu balené vody, vlhčené ubrousky a dezinfekci. Pokud plánujete vyjet na delší dobu, můžete sáhnout i po mobilní sprše – na trhu najdete spoustu variant včetně těch se solárním ohřevem, se kterými si dopřejete teplou sprchu skoro stejnou jako doma. 

Nezapomínejte kromě sebe udržovat v čistotě taky samotnou dodávku. Na cestě vám slouží jako druhý domov a v uklizeném prostředí se vám určitě bude trávit čas příjemněji. I tady vám pomůže široká paleta prostředků určená speciálně na čistění interiéru auta. Od ubrousků přes čističe až po ruční vysavače, které ocení hlavně ti, co na cestu vyrazili i se svými dětmi nebo domácími mazlíčky.  


3. Uspořádejte si interiér 

V dodávce nemáte místa nazbyt, a to i když cestujete celkem nalehko. Snažte se proto využít všechny úložné prostory na maximum a věci si uspořádejte tak, abyste ty, které používate nejčastěji, měli vždy jednoduše při ruce. Užitečný pomocník můžou být i různé organizéry do auta, které jsou na rozdíl od běžných zavazadel navržené tak, aby obsah ochránily a samy držely pevně na místě i při manévrování nebo brždění vozidla. 

Vyhraďte si konkrétní místo na odpadky, aby se vám v dodávce dobře udržoval pořádek. Opět si můžete pomoct specializovanými odpadkovými koši do auta, které je samozřejmě potřeba pravidelně vyprazdňovat, abyste se vyhnuli nepříjemnému zápachu v interiéru dodávky. 


4. Bezpečnost na prvním místě

Ať už se s dodávkou chystáte kamkoliv, zkontrolujte před cestou, že máte veškerou povinnou výbavu (reflexní vestu, hasící přístroj, lékárničku, rezervu atd.). Pokud míříte do zahraničí, zkontrolujte si, jaká povinná výbava v této zemi platí – to se mezi jednotlivými státy může dost lišit a například u reflexních vest je napříč státy rozdíl, zda jsou povinné jen pro řidiče, nebo celou posádku auta.  Dbejte na bezpečnost Bezpečnost je vždy klíčová. Ujistěte se, že máte všechny potřebné vybavení pro nouzové situace (např. záchrannou vestu, hasicí přístroj a zdravotnický balíček). Dbejte také na řádné řízení a dodržování všech pravidel silničního provozu.


5. Náklady na cestu

Jestli už máte jasno, kam chcete vyrazit, nezapomeňte taky naplánovat rozpočet. Myslete na to, že kromě samotné dodávky budete platit i palivo, nocleh, parkování, případné vstupy na památky, jídlo a případně suvenýry. Pokud vyrážíte do zahraničí, nezapomeňte i na vhodné cestovní pojištění. Do rozpočtu byste měli zahrnout i rezervu na nečekané výdaje.U cesty mimo hranice ČR si také zkontrolujte, jaké měny na místě přijímají a jak rozšířené jsou platby kartou - uděláte si tak představu, kolik a jaké hotovosti s sebou budete potřebovat.


6. Nezapomeňte na zábavu

Po plánování trasy a rozpočtech přichází ta příjemnější část. I když vám spoustu zábavy určitě přinese už samotná cesta a poznávání nových míst, určitě nezapomeňte přibalit s sebou věci na ukrácení dlouhé chvíle. Můžou to být vaše oblíbené deskové hry, hudební nástroj nebo třeba deník, kam si budete svoje zážitky zapisovat, abyste se k nim v budoucnu mohli vrátit. Vášniví čtenáři zase nezapomenou na knížku či čtečku. A pokud vyrážíte i s dětmi, myslete na to, že pro ně může být delší jízda autem mnohem větší nuda než pro vás. Zpříjemněte jim cestu tím, že jim s sebou vezmete třeba kreslící blok a pastelky nebo tablet s dostatkem her. Fajn je také zapojit děti do samotného plánování a průběhu cesty - o to víc se pak budou těšit.


7. Připravte se na různé podmínky

Ani to nejpečlivější plánování vás nepřipraví na všechno, co se během dovolené na kolech může přihodit. Promyslete si proto i nepravděpodobné situace, do kterých se můžete dostat a jak je případně vyřešit. Například i v oblastech s teplým klimatem vás může zaskočit nečekané ochlazení, bude potřeba vyměnit píchlou pneumatiku nebo vám cestu znepříjemní zloděj, který si přivlastní vaše osobní věci. Nevěšte ale hlavu, řešení se vždycky najde a spoustě problémů se dá předejít. Do auta na cestu přihoďte teplé oblečení navíc, zkontrolujte rezervu a do telefonu si uložte číslo na asistenční službu. V rámci bezpečnosti si nikdy nenechávejte všechny cennosti na jednom místě a nic cenného neponechávejte ani v autě, když ho opouštíte. U cest do zahraničí si také předem ověřte, jaká je na místě bezpečnostní situace a na jakém čísle v dané zemi kontaktujete českou ambasádu, pokud byste například přišli o cestovní doklad.


8. Kvalitní spánek je základ

I když je to s dodávkou dovolená trochu "na divoko", neznamená to, že se musíte vzdát svého komfortu. Pokud plánujete v autě i přespávat, vyberte si kvalitní matraci. Dnešní nabídka je široká a na trhu najdete spoustu variant - nafukovací i skládací. Moderní matrace do obytných aut už si v pohodlí s těmi klasickými moc nezadají a když ji doplníte vhodným polštářem, budete ráno vstávat svěží a plní sil na nové zážitky. A pro ty, kteří spaní v autě přece jen moc neholdují, je tu možnost naplánovat trasu tak, abyste vždycky měli možnost přespat v hotelu nebo jiném ubytování. Nakonec ještě malá připomínka: nepodceňujte únavu za volantem! Dlouhé řízení vás může vyčerpat rychleji, než byste si mysleli a v zájmu bezpečnosti celé posádky si proto naplánujte pravidelné přestávky. Během nich se můžete protáhnout, doplnit energii malým občerstvením nebo si dopřát krátký šlofík. I kdyby vás to mělo stát zdržení oproti původnímu plánu, časový skluz je pořád lepší než riskovat dopravní nehodu kvůli mikrospánku.


9. Užijte si cestu!

A konečně, nejdůležitější je užít si samotnou cestu. Cestování s dodávkou může být velmi zábavné a nezapomenutelné dobrodružství a přinese vám spoustu zážitků, na jaké při pobytu v hotelu nenatrefíte. Užijte si každou chvíli na cestách a vytvořte si nezapomenutelné vzpomínky.





Cestu jste naplánovali, ale chybí vám to nejpodstatnější - dodávka? Jsme tu pro vás!

Půjčte si tu nejvhodnější dodávku už od 1100 Kč na den.

A pokud sháníte auto třeba na jednorázové na stěhování za extra výhodnou cenu, mrkněte na naši akci Půjč si vrak, kde nabízíme auta už za 777 Kč na den.

Půjčovna Návody

Zpět na výpis