Parkování s dodávkou na sídlišti | Europůjčovna.cz

Parkování s dodávkou na sídlišti

Parkování s dodávkou na sídlišti

1.10. 2023

Parkování s dodávkou na sídlišti

Půjčujete si dodávku na víc dní? Pak si dejte pozor, kde s ní přes noc budete parkovat. Hlavně větší města často trápí problémy s nedostatkem parkovacích míst a jako jedno z řešení používají zákaz nočního parkování dodávek v některých oblastech.

Pokud sami žijete na sídlišti nebo jste tam za poslední dobu aspoň zavítali, asi dobře víte, jak to tam s parkováním vypadá. V době, kdy se většina velkých sídlišť stavěla bylo auto v rodině vzácností, nikoliv standardem. A že by některá partaj měla vozidel rovnou víc, to už vůbec ne. 

Časy se ale mění, a zatímco počet bytů plus mínus zůstal, množství aut výrazně narostlo. Podle toho taky ulice mezi paneláky nebo bytovými domy vypadají. Parkoviště plná a zbylá auta parkující, kde se dá – ve spoustě ulic tak ani neprojedou současně dvě auta vedle sebe. 

V boji proti nedostatku parkovacích míst tak některá města nebo obce sáhly po zákazu parkování velkých aut a dodávek v nočních hodinách. 


Zdroj obrázku: Freepik




Co zákaz parkování dodávek na sídlištích v praxi znamená?


Zpravidla se týká dodávek a dalších nákladních aut – definují se buď rozměry (například vozy delší než 5 metrů) nebo váhou (třeba nad 2,5/3,5 tuny). 


Důvod je nasnadě – u dodávek a větších aut se zpravidla jedná o firemní nebo služební vozy, které „zabírají“ místo běžným osobním autům vlastníkům nebo nájemníkům okolních bytů. Kvůli svým rozměrům se často na běžná parkovací stání nevejdou, aniž by neomezovaly vedle stojící vozy a ztěžují tak průjezd nebo vyjíždění z parkování. 

Na řadě míst kvůli nedostatku klasických parkovišť řidiči často při stání nerespektují povinný odstup od křižovatky. Podle zákona nesmíte stát blíže než 5 metrů před a za hranicí křižovatky. A pokud takto zaparkujete s menším osobním vozem, je to pořád menší zlo, než když výhled do křižovatky zablokuje velká dodávka. 

Dodávky taky svými rozměry můžou zasahovat do chodníku a překážet tak chodcům nebo údržbě komunikace (v létě třeba údržbě zeleně, v zimě zase odklízení sněhu nebo posypu). 


Zákaz většinou platí pro parkování přes noc v pracovní dny (konkrétní časové rozpětí se může lišit, zhruba začíná od 17. hodiny dál a končí následující den ráno, kolem 6. hodiny), případně i během celého víkendu. 


Zdroj obrázku: Freepik


Kde u nás platí zákaz parkování dodávek?


Příklady lokalit, které na svém území zavedly nějakou formu omezení stání pro dodávky a nákladní vozidla:


Praha – na území celého města platí zákaz stání pro nákladní vozidla s hmotností nad 3,5 tuny, některé zóny (např. sídliště Zličín) omezují i samotný vjezd takových vozidel (samozřejmě s výjimkou zásobování)


Otrokovice – sídliště Trávníky, zákaz parkování vozidel delších než 5 metrů v době od 22 do 6 hodin


Zlín – některé lokality na sídlišti Jižní Svahy - Na Honech a Podlesí, zákaz stání vozidel s délkou nad 5 metrů


Vsetín – sídliště Sychrov, zákaz parkování dodávek v době od 17 do 7 hodin


Kroměříž – území města (zákaz stání v době 22-6 pro vozy nad 3,5 tuny)


Orlová – sídliště, dodávky mohou parkovat pouze na konkrétních vyhrazených parkovištích 


Teplice – sídliště Nová Ves, zákaz parkování dodávek a nákladních aut v době od 18 do 6 hodin


Ostrava – zákaz parkování dodávek od 17 do 6 hodin mimo vyhrazená parkoviště 


Frýdek-Místek – sídliště Růžový pahorek a Anenská, zákaz parkování vozidel nad 2,5 tuny v době od 18 do 7 hodin


Kolín – zákaz stání pro vozy nad 2,5 tuny v pracovní dny od 18 do 6 hodin, o víkendech 24 hodin


Karviná – obdobné opatření chystají do budoucna



Jaká další omezení pro dodávky můžete potkat?


Kromě parkování si dejte pozor i na samotný vjezd – v některých lokalitách (obzvlášť se to týká center větších měst) je zakázán pro nákladní vozy, což často zahrnuje i dodávky. Výjimku ze zákazu mívá dopravní obsluha nebo zásobování. Toho ale zneužívají někteří řidiči, jednoduše umístí za sklo dodávky papír s nápisem "Zásobování" a věří, že tak mohou parkovat podle libosti. Realita je ale jiná a pokud vás (nejen) s dodávkou městská policie přistihne stát na místě, kde jinak nemáte co dělat, musíte být schopni prokázat, že pro parkování skutečně máte důvod (například jste přijeli složit zboží, stěhujete nebo jste tu za konkrétní zakázkou, jako třeba řemeslníci kvůli opravě vody).

S dodávkou taky nepochodíte u podzemních nebo krytých parkovišť, která bývají součástí velkých obchodních center. Vjezd bývá kvůli nízkým stropům omezený podle výšky vozu a obzvlášť větší dodávky se do limitu nemusí vejít. 




A když už víte, jak je to s parkováním dodávek a na co si dát pozor, nemusíte se bát s ní vyrazit do provozu.


Jsme tady pro vás - potřebujete dodávku na převoz nákladu nebo stěhování? Půjčíme vám jich, kolik chcete!

Včetně příslušenství na stěhování a výhodných balíčků pro OSVČ nebo firmy.

Půjčovna

Zpět na výpis